A A A

Stosowanie probiotyków doustnych w ciąży - wpływ na zdrowie matki i dziecka.

 

W internecie znalazłem ciekawy artykuł na temat stosowania probiotyków u kobiet ciężarnych. Związany jest on z promocją preparatu, którego nazwy nie podaję aby go nie reklamować ale pozwalam sobie zacytować fragment, który uważam za dość ciekawy.

 

Jak suplementacja probiotyków u ciężarnej wpływa na odporność dziecka ?.

 

Obecnie obowiązującą definicję probiotyków przedstawiły w 2002 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Według niej terminem probiotyki określa się żywe organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie zdrowotne. Zalicza się do nich bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np. L. acidophilus, L. casei, L. reuteri. L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis, B. breve). Do probiotyków należą także drożdżaki Saccharomyces boulardii. Źródło probiotyków stanowią preparaty farmaceutyczne, suplementy diety oraz mleczne napoje fermentowane, takie jak np. kefir, kwaśne mleko czy maślanka, a także produkty kiszone – kapusta i ogórki. [1]

W organizmie zdrowego człowieka panuje stan zwany eubiozą. Podczas stresu, przy niewłaściwych nawykach żywieniowych i po antybiotykoterapii szkodliwe bakterie namnażają się, co powoduje wiele niekorzystnych zjawisk, w tym wzrost stężenia substancji toksycznych i rozwój chorób. Bakterie probiotyczne zmniejszają liczbę bakterii patogennych i przywracają prawidłowy mikrobiom organizmu.

Stosowanie probiotyków u ciężarnych jest bezpieczne i może pełnić istotną funkcję ochronną m.in. w stanie przedrzucawkowym, cukrzycy ciążowej, infekcjach pochwy i jamy ustnej oraz przed przyrostem masy ciała zarówno matki, jak i płodu, jak również zmniejszać ryzyko chorób dziecka w przyszłości [2]. Bakterie Lactobacillus pełnią również ważną rolę w prewencji porodu przedwczesnego [3], Mechanizm działania obejmuje produkcję kwasu mlekowego, nadtlenku wodoru i bakteriocyn oraz tworzenie biofilmu na nabłonku pochwy, dzięki czemu hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych. Ponadto zwiększają stężenie IgA w wydzielinach, hamując w ten sposób syntezę prostaglandyn powodujących przedwczesne dojrzewanie i skracanie się szyjki macicy. Według autorów najlepszym sposobem podawanie probiotyków jest doustna suplementacja od II trymestru ciąży aż do porodu [4]. Suplementacja L. rhamnosus GG i B. lactis BB-12 równocześnie z zastosowaniem diety cukrzycowej obniża stężenie glukozy i insuliny we krwi oraz poprawia tolerancję glukozy. W badaniach przeprowadzonych w Finlandii suplementowano probiotyki w ten sposób od I trymestru ciąży, uzyskując spadek ryzyka cukrzycy ciążowej z 36% do 13% [5].

Przyjmowanie probiotyków w ciąży korzystnie wpływa również na stan zdrowia dziecka, zapobiega atopowemu zapaleniu skóry [6], zmniejsza ryzyko egzemy oraz zapalenia błony śluzowej nosa i spojówek [7]. Dodatkowo zaobserwowano, że u matek przyjmujących L. rhamnosus GG przez 4 tygodnie przed porodem oraz 6 miesięcy po porodzie zmienia się profil cytokin mleka, ograniczając nadmierny przyrost masy ciała dziecka w ciągu pierwszych 4 lat jego życia [8].

Probiotyki uzyskały w krajach Unii Europejskiej status „uznanego domniemania bezpieczeństwa” (Qualified Presumption of Safety – QPS), co dowodzi ich bezpieczeństwa [9].

Piśmiennictwo

  1. Szajewska H. Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med. Prakt., 2017, 7-8, 19–37
  2. Gomez Arango LF., Barrett HL., Callaway LK., Nitert MD. Probiotics and pregnancy. Curr Diabet Rep, 2015,15, 567.
  3. Reid G., Bocking A. The potential for probiotics to prevent bacterial vaginosis and preterm labor. Am J Obstet Gynecol, 2003, 189, 1202-1208.
  4. Krauss-Silv L., Moreira ME., Alves MB., Braga A., Camacho KG., Batista MR., Almada-Horta A., Rebello MR., Guerra F. A randomised controlled trial of probiotics for the prevention of spontaneous preterm delivery associated with bacterial vaginosis: preliminary results. Trials, 2011, 12, 239.
  5. Laitinen K., Poussa T. Isolauri E. Probiotics and dietary counselling contribute to glucose regulation during and after pregnancy: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 2009, 101, 1679-1687.
  6. Zuccotti G., Meneghin F., Aceti A. i wsp. Probiotics for prevention of atopic diseases in infants: systematic review and meta-analysis. Allergy, 2015, 70, 1356-1371.
  7. Bertelsen RJ., Brantsæter AL., Magnus MC. i wsp. Probiotic milk consumption in pregnancy and infancy and subsequent childhood allergic diseases. J Allergy Clin Immunol, 2014, 133, 165-171, e8.
  8. Luoto R., Kalliomaki M., Laitinen K., Isolauri E. The impact of perinatal probiotic intervention on the development of overweight and obesity: follow-up study from birth to 10 years. Int J Obes, 2010, 34(10), 1531-1537. doi:10.1038/ijo.2010.50.
  9. http://www.accessdata.fda.gov/scripts/fdcc/?set=GRASNotices

Radio Nowy Świat

       dobry gabinet - dobra muzyka

 

Umów wizytę +48 601 787470
+48 61 6629936
Położna +48 603109669
WYŚLIJ WIADOMOŚĆgabinet@ginekolog.net
ul. P. Ściegiennego 126 A 60-304 Poznań